Atópia, az örökzöld téma – lehet-e valaki az örökzöldekre is allergiás?

 alphaderm cikk

Az allergia az immunrendszer genetikai alapon kifejlődő túlérzékenységi reakciója a környezetben található különböző anyagokkal – bolhanyál, pollenek, poratkák, spórák, stb. – szemben. A reakcióra jellemző, hogy miután bekövetkezett az allergénnel szembeni szenzibilizáció, az allergiás reakciót már minimális mennyiségű allergén is kiválthatja.

Kang és munkatársai 101, atopiás dermatitisben szenvedő kutyán végezték el az allergén-specifikus IgE vizsgálatot. Az általuk vizsgált populációban a házipor, valamint a háziporatka (Dermatophagoides fajok) ürülékével szembeni szenzibilizálódás dominált a vizsgálatban tesztelt 92 allergén közül. Fontos megjegyezni, hogy a domináns allergén egyedenként változik, annak megfelelően, hogy milyen környezetben él az állat. Lakásban tartott állatoknál a házipor, míg szabadban tartott állatoknál a környezetben megtalálható pollenek váltják ki a tüneteket. Japánban pédául nem a parlagfű, hanem egy gyakori fenyőféle, a Cryptomeria japonica a fő ellenség – egyszerűen azért, mert ott annak a legnagyobb a pollentermelése a jelenlévő fajok közül. A pollenek allergizáló képességét jelentősen fokozzák a kipufogógázból adszorbeált részecskék – Diesel Exhausted Particules – magyarán a dízelüzemű járművek által kibocsátott koromszemcsék, amelyek jól láthatók a polleneken a jobb oldali elektronmikroszkópos felvételen:

Ha az allergizálódás megtörtént, akkor már a natív pollenre is reagálni fog az állat.

Kutyákban a bőrtünetek a leggyakoribbak, mert a bőrük rendkívül sok mastocytát tartalmaz: 1000 db/mm2. Más fajokhoz hasonlóan előfordulnak légzőszervi tünetek is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) illetve gasztrointesztinális panaszok (hasmenés, hányás), de ezek sokkal ritkábbak.

Gyógykezelés:
Amennyiben lehetséges, meg kell szabadulni a kiváltó allergéntől (bolhairtás!). A gyulladásos tüneteket lokálisan illetve szisztémásan alkalmazott szteroidok alkalmazásával csökkenthetjük.

Az allergiás bőrterület gyakran felülfertőződik – a baktériumok közül a Staphylococcus és a Pseudomonas a leggyakoribb, de előfordul gombás (pl. Malassezia) fertőzés is: ilyenkor. Ezeknek a többszörösen fertőződött bőrgyulladásos eseteknek hatékony és kényelmesen alkalmazható terápiája az AlphaDerm Plus Spray.

Írta dr. Tilly Péter

Az itt található termékleírások tájékoztató jellegűek. 
Kérjük, hogy a termék alkalmazása előtt minden esetben olvassa el a használati utasítást, és az abban leírtak szerint használja!

© 2018 Alphaderm.hu - Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.