Spray a kutyák fertőzéses bőrgyulladására

 alphaderm cikk

Bőr és szőr elváltozások: a leggyakoribb kórkép a rendelőben

A kutyákkal foglalkozó állatorvos gyakran találkozik a bőr és a szőrzet különböző eredetű megbetegedéseivel – pl. szőrhullással, bőrgyulladással. Dr. Elizabeth Lund (epidemiológus – biostatisztikus, az amerikai Banfield állatkórház-hálózat szakértője) 1,3 millió beteg adatait elemezte. Statisztikája alapján a szőr és bőrelváltozások prevalenciája a legmagasabb valamennyi kórkép közül: a rendelőbe behozott kutyák 20 százalékban diagnosztizáltak különböző hátterű bőrgyulladásokat, amelyeknek a negyedében valamilyen fertőzés is fennállt .

Richard Halliwell, (Endinburgh, Királyi Állatorvosi Főiskola) vizsgálatai szerint az Egyesült Királyságban a bőrgyulladások aránya 24% volt az állatorvosi praxisokban kezelt kutyák között.

A másodlagos fertőzés gyakori probléma

A pyoderma az esetek 95 százalékában valamilyen hajlamosító tényező talaján alakul ki (bolha ekcéma, allergiás bőrgyulladás, hot spot, stb.). Az atópiás állapot többszörösére növeli a másodlagosan jelentkező bőrbetegségek, különösen a fertőzések gyakoriságát – 1. ábra.

A pyoderma és az eseteknek többségében kevert a fertőzés formájában jelentkezik: Gram+ és Gram– baktériumok, valamint gombák (Malassezia pachydermatis) okozzák, ezért széles spektrumú antibiotikumot kell alkalmaznunk, gombaellenes kezeléssel kombinálva. Nem szabad megfeledkeznünk a hatékony szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazásáról sem, mert az állat az érintett területet vakarja, nyalogatja, ezzel hátráltatja a gyógyulást és elősegíti a fertőzést.

Lokális kezelésre mindenképpen szükség van – az AlphaDerm Plus ideális választás!

A felszíni bőrfertőzések esetén gyakran előnyösebb a lokális kezelés, mert így a keringésbe olyan kis mennyiségű hatóanyag szívódik fel, hogy nem kell számolnunk a szteroidok és imidazol származékok szisztémás mellékhatásaival – ami ezeknek a hatóanyagoknak a hosszú távú szisztémás használatát korlátozza. Szisztémás kezelés esetén csak olyan antibiotikum jöhet szóba, amely a bőrben is eléri a hatékonysághoz szükséges koncentrációt, és ez tovább szűkíti a szisztémásan alkalmazható hatóanyagok körét. Súlyos esetekben, mint pl. a mély pyoderma, természetesen szükség van a lokális kezelés szisztémás kiegészítésére is.

Minek köszönhető az AlphaDerm Plus spray megbízható hatása?

Az AlphaDerm Plus spray hármas kombinációban tartalmazza a hatékony kezeléshez szükséges hatóanyagokat:

- A marbofloxacin széles spektrumú, baktericid hatású antibakteriális szer, a harmadik generációs fluorokinolonok csoportjába tartozik. A fluorokinolon alapváz oxadiazinon gyűrűvel való kiegészítése javította a hatóanyag biohasznosulását, és lehetővé tette a magasabb pH értéken való oldhatóságát.

- Már nagyon alacsony koncentrációban is elpusztítja a pyodermákból izolált két leggyakoribb baktérium törzset, a Staphylococcus pseudointermediust és a Pseudomonas aeruginosát. A széles körben előforduló polirezisztens törzsekkel szemben is hatékony. A Kroemer és munkatársai által végzett összehasonlító vizsgálat szerint (Vétoquinol Kutatási Központ, Franciaország) a kutyákból és macskákból izolált összesen 1857 baktérium törzzsel szemben a vizsgált kilenc antibiotikum közül a marbofloxacin volt kiemelkedően a leghatékonyabb. Megjegyzendő, hogy a vizsgált mintában az eddig tárgyalt két baktérium mellett számos egyéb faj is előfordult – ennek tükrében még meggyőzőbb a marbofloxacin hatékonysága.- A ketokonazol széles spektrumú gombaellenes készítmény, imidazol származék, számos gombafaj ellen kiemelkedő hatékonyságú.

- A gombák ergoszterol szintézisének gátlásával az imidazol származékok között a legalacsonyabb MIC értékekkel pusztítja el a Malassezia pachydermatist, ami kutyákban a gombás eredetű pyodermák többségéért felelős (3. ábra).

- A prednizolon jól bevált kortikoszteroid gyulladáscsökkentő, gyorsan és hatékonyan visszaszorítja a gyulladásos reakciót, csökkenti a gyulladás okozta fájdalmat, irritációt. Lokálisan alkalmazva a keringésbe nagyon kis mennyiségben jut be, a szteroid mellékhatások kialakulásának kockázata lényegesen alacsonyabb a szisztémás alkalmazásnál várhatónál.

- A fertőzéses hátterű dermatitisek hátterében 95%-ban egyéb hajlamosító tényező áll – valamilyen hiperszenzitivitási reakció, atópiás dermatitis – ami kóroki tényező, ezért feltétlenül kezelni kell. Erre a prednizolon az esetek többségében kitűnően alkalmas.

- A prednizolon hatását jól kiegészíti a készítmény egyik vivőanyaga, a DMSO (dimetil-szulfoxid), amely maga is rendelkezik fájdalomcsillapító hatással .

 

Hogyan kell alkalmazni az AlphaDerm Plus sprayt?

Az alapos sebtoalett elvégzése feltétlenül szükséges a kezelés előtt. A kezelendő területről le kell nyírni a szőrt, le kell tisztítani és fertőtleníteni a felületet, majd az AlphaDerm Plus oldatot a kezelendő területre kell spriccelni. A kezelést kb. 10 cm távolságból végezzük, a szórófej kétszeri lenyomásával 5x5 cm nagyságú terület kezelésére elegendő gyógyszer juttatható ki. A kezelést naponta kétszer kell megismételni a gyógyulásig, 7-14 napon keresztül.

AlphaDerm Plus spray – áttörés a fertőzéses bőrgyulladások kezelésében!

 Aeroszol gyógyszerforma

- Az AlphaDerm Plus spray gyógyszerformája jelentősen megkönnyíti a kezelést. Az oldat kispriccelése mind a kezelt kutya, mind pedig a kezelést végző személy számára sokkal kényelmesebb, mint az érzékeny bőrfelület bekenése valamilyen gyógyszeres kenőccsel vagy oldattal. A gyógyszer olyan helyekre, pl. az ujjak közé is eljut, ahová ecseteléssel nehézkesebb volna felvinni.

Vízoldékony – könnyen tisztán tartható a sebfelület

- A kezelések előtt a sebváladékot el kell távolítani, hogy a hatóanyagok elérjék a kezelendő bőrfelszínt. Az AlphaDerm Plus vivőanyagául tudatosan választottunk vízoldékony komponenseket a paraffin helyett, hogy egyszerűbb legyen tisztán tartani a sebfelszínt.

Hármas kombináció – megbízható antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatás

- Az AlphaDerm Plus spray a gyógyuláshoz szükséges mindhárom szükséges hatóanyagot tartalmazza: antibiotikumot, gombaellenes szert, valamint szteroid gyulladáscsökkentőt is. A kombinált terápia a gyógyszer-interakciók lehetősége miatt mindig gondos mérlegelést igényel – ezt e felelősséget levesszük a kezelőorvos válláról, a kiemelkedő hatékonyság mellé toxikológiai szempontból is biztonságot nyújtva.

 

Széles spektrumú antibiotikum és gombaellenes hatóanyag kombináció, 
nagyon alacsony gátló koncentrációkkal

- A Sta. pseudoepidermidis és a Ps. aeruginosa törzsek között nagyon gyakoriak a multirezisztens törzsek, amelyek nemcsak nozokomiális fertőzéseket okoznak, hanem az egészséges állatok bőréről is izolálhatók, ezzel potenciális veszélyforrást jelentenek. Hazai rezisztenciavizsgálatok szerint a marbofloxacin a Sta. pseudointermedius és a Ps. aeruginosa törzsekkel szemben ≤ 0,5-1,0 µg/ml MIC értékeket mutatott, rezisztens törzset nem találtak. A marbofloxacin antibakteriális aktivitása a fenti kórokozókkal szemben a gyakrabban használt antibiotikumokkal összevetve kiemelkedő).


*MRSP: meticillin rezisztens Sta. pseudoepidermidis – valamennyi béta-laktámmal szemben rezisztens.

- A gombaellenes hatás biztosítéka, hogy a ketokonazol Malassezia pachydermatis izolátumokkal szembeni hatékonysága kiemelkedik a mikosztatikumok közül: magyarországi mintákban a törzsek 98 százalékánál ≤ 0,016 µg/ml MIC értékeket mértek, és ketokonazollal szemben külföldi vizsgálatokban sem nem találtak rezisztens törzset – 3. ábra).

AlphaDerm Plus spray: egyedülálló lehetőség a fertőzéses bőrgyulladások hatékony, kényelmes és biztonságos kezelésére.

 

Próbálja ki Ön is – nem fog csalódni!

 

Felhasznált irodalom:

http://www.banfield.com/getmedia/34ffd1bf-65e2-4d73-9d81-493231df3d91/4_2-The-epidemiology-of-atopic-dermatitis
Kroemer et al. Comp Immunol Microbiol Infect Dis. 2014 Mar;37(2):97-108
http://www.drugs.com/monograph/ketoconazole.html
Halliwel, R. EJCAP - Vol. 19 - Issue 3 December 2009.
ALPHADERM Plus külsőleges oldatos spray kutyák részére A.U.V. használati utasítás
Hoet et al. Vector Borne Zoonotic Dis. 2013 Jun;13(6):385-93.
Ravens et al. Aust Vet J. 2014 May;92(5):149-55.
Joseph E. at al. J VET Diagn Invest 2011 23: 35
Yurayart et al. Med Mycol. 2013 Oct;51(7):721-30
Weiler et al. Braz J Microbiol. 2013; 44(1): 174–178

Az itt található termékleírások tájékoztató jellegűek. 
Kérjük, hogy a termék alkalmazása előtt minden esetben olvassa el a használati utasítást, és az abban leírtak szerint használja!

© 2018 Alphaderm.hu - Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.