Bőrtünetek és otitis externa – és a kezelésük?

alphaderm cikk5

Az Egyesült Államokban a Banfield kisállat kórházlánc adatai szerint 2007-ben a vizsgálatra behozott 1,35 millió kutya 36 százalékában jelentkezett különböző hátterű szőrhullás, ez volt a leggyakrabban diagnosztizált kórkép, és ezeket az eseteket gyakran (31,5%-ban) kísérte külső hallójárat gyulladás (otititis externa).

A kutyák bőrgyulladásának és külső hallójárat gyulladásának kóroktanában számos közös vonás fedezhető fel – nem véletlen, hogy gyakran együttesen jelentkeznek a beteg állatokon. Mindkét kórkép hátterében előfordulhat valamilyen atópiás folyamat, amelyhez bakteriális / gombás fertőzések társulnak, sokszor kevert formában..

Bőrtünetek és otitis externa – a kutyákban gyakran jelentkeznek közösen, a kórfejlődésük hasonló – és a kezelésük?

Az Egyesült Államokban a Banfield kisállat kórházlánc adatai szerint 2007-ben a vizsgálatra behozott 1,35 millió kutya 36 százalékában jelentkezett különböző hátterű szőrhullás, ez volt a leggyakrabban diagnosztizált kórkép, és ezeket az eseteket gyakran (31,5%-ban) kísérte külső hallójárat gyulladás (otititis externa).

A kutyák bőrgyulladásának és külső hallójárat gyulladásának kóroktanában számos közös vonás fedezhető fel – nem véletlen, hogy gyakran együttesen jelentkeznek a beteg állatokon. Mindkét kórkép hátterében előfordulhat valamilyen atópiás folyamat, amelyhez bakteriális / gombás fertőzések társulnak, sokszor kevert formában.

Kezelési lehetőségek – kezdjük az AlphaDerm Plus Spray-vel kapott vizsgálati eredményekkel!

Az AlphaDerm Plus Spray-vel végzett klinikai vizsgálatainkban résztvevő kutyák bőrgyulladásából 163 esetben tenyészett ki valamilyen kórokozó: az esetek 70 %-ában Pseudomonas aeruginosa vagy Staphylococcus pseudointermedius. Gomba csak a minták egy részéből volt izolálható, a leggyakoribb faj (49%) a Malassezia pachydermatis volt. A gyógyulási arány a kezelés 14. napján 93% volt, ami jól mutatja a marbofloxacin+ketokonazol kombináció hatékonyságát. A prednizolon tartalom pedig a gyulladásos tüneteket enyhítette .

Kutyák otitis externájában szintén a fenti kórokozók – Staphylococcus, Pseudomonas, Malassezia – a leggyakoribbak. A gyulladásos folyamat kialakulásában a bőrgyulladáshoz hasonlóan szerepet játszhatnak allergiás és hiperszenzitivitási folyamatok, amelyeket bakteriális és gombás fertőzések kísérnek. A terápia hagyományosan helyileg vagy szisztémásan alkalmazott antibiotikumokból, gombaellenes szerekből, kortikoszteroidokból illetve ezek kombinációjából áll.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a marbofloxacint és a ketokonazolt lokális készítmények hatóanyagaként világszerte jó eredménnyel használják a kutyák külső hallójárat gyulladásának kezelésére.

Helyettesíthető-e a Surolan külsőleges szuszpenzió az AlphaDerm Plus Spray-vel?

Természetesen nemcsak az AlphaDerm Plus Spray-vel kezelhető a kutyák fertőzött bőrgyulladása – de ez az egyetlen készítmény, amelyet nem kell a gyulladt területre ráönteni / rákenni és utána alaposan bedörzsölni – ami a beteg számára meglehetősen kellemetlen.

Az AlphaDerm Plus Sprayt elegendő a kezelendő területre spriccelni annak érintése nélkül, ezzel elérhető a kívánt hatékonyság – a kezelt beteg és a kezelő személyzet számára egyaránt a legkényelmesebb megoldás.

A kutyák bőrgyulladásának antimikrobás kezelésre használatos a polimixin-B + mikonazol komibáció is. A mikonazol az ergoszterol szintézis gátlásával hatékony a bőrfertőzéseket okozó gombákkal szemben, azonban a Polimixin-B antibakteriális spektruma szűk: hatástalan a Gram+ kórokozókkal szemben, ide értve az egyik legfontosabb kórokozót, a Staphylococcus pseudointermediust is (4). Az AlphaDerm Plus Spray-ben található marbofloxacin viszont széles spektrumú, még a meticillin rezisztens Staphylococcus törzsekkel MRSP) szemben is hatékony.

 

Felhasznált források:

http://www.banfield.com/getmedia/34ffd1bf-65e2-4d73-9d81-493231df3d91/4_2-The-epidemiology-of-atopic-dermatitis
AlphaDerm Plus Spray törzskönyvi dokumentáció, vizsgálati szám: A001
Swanton et al, KisállatPraxis, XI. 5. 234-240. (2010)
http://www.scielo.br/pdf/ramb/v55n6/en_23.pdf

Az itt található termékleírások tájékoztató jellegűek. 
Kérjük, hogy a termék alkalmazása előtt minden esetben olvassa el a használati utasítást, és az abban leírtak szerint használja!

© 2018 Alphaderm.hu - Minden jog fenntartva. By AlphaVet - Marketing igazgatóság.